015 Tranzistorij: Neža Buh – Neisha (drugi del)

V novi sezoni Tranzistorija, podkasta o glasbenih ozadjih, ki vas popelje v glasbene brloge, smo se najprej odpeljali k Neishi. V prvem delu obiska je pokazala, da se za njeno sliko v medijih skriva še veliko več. Razkrila nam je, kako ustvarja, kaj jo druži z dolgoletnim prijateljem in producentom Dejanom Radičevićem in kako pomembno je zanjo širjenje obzorij. Takih in drugačnih.

V drugem delu smo se pogovarjali o ženskah v glasbenem in nasploh estradniškem poslu – kako jih presoja javnost, kako se ob tem počutijo in kako težko je mami pojasniti, zakaj bodo paparaciji vedno prežali na najbolj trapasto pozo. Razhudila se je nad površinskim odnosom do sveta in glasbe ter spregovorila o  petem samostojnem albumu, ki je tik pred izidom.

 

neisha_drugi_del_2

neisha_drugi_del_3

neisha_drugi_del_4

 

Neisha je daleč od idealizirane podobe današnjih popzvezdnikov. A obenem ima tolikšno izrazno glasbeno moč, da smo ob poslušanju mini koncerta v njeni dnevni sobi vsi onemeli.

 

neisha_yt_thumbnail

 

Za dodatne vtise pa sta Lenart in Marko pripravila fotografsko galerijo.

 

tranzistorij_neisha_galerija2

 

Milan in Niki, Lenart, Marko in Darja vam bomo prihodnjič predstavili glasbenega graščaka, ki ustvarja v v ljubljanskem podzemlju! Tudi ta glasbenik se ne boji na glas povedati svojega mnenja, čeprav za to včasih plačuje visoko ceno …

 

***

Tranzistorij je podkast o ozadju nastajanja glasbe. Predstavljamo glasbene skupine in izvajalce, ustvarjalce iz druge strani, iz njihovih prostorov za vaje – njihovih “brlogov”. Zanima nas, kako nastaja glasba, kako skupina diha in kaj se kreše med njihovimi člani. Brskamo v zgodovino nastajanja, v dinamiko odnosov med njimi in sprašujemo, kako premagujejo konflikte, kako praznujejo, kako uspevajo ostati skupaj. Posvečamo se besedilom, glasbi, instrumentom.

Milan Fras sprašuje o glasbi, instrumentih, tehnikalijah, (na koncu tudi vse zvočno opremi in zmontira), Darja Potočan o odnosih in ozadjih, Lenart J. Kučić in Marko Pirc ves čas fotografirata in ustvarjata foto zgodbo. Niki Stojanović, solo kitara skupine Okttober, pa skrbi za dober zvok.