014 Tranzistorij: Neža Buh – Neisha (prvi del)

Tranzistorij, podkast o glasbi, ki vas skuša popeljati v glasbeno ozadje, naravnost v glasbene brloge, se vrača z drugo sezono! Po obisku pri  Mi2, Dan D, Siddharti, Nietih, Avtomobilih in Tadeju Vesenjaku (vse Tranzistorije še vedno lahko najdete v našem arhivu), se nam tokrat obetajo nove glasbene poti. Zdaj je čas za skladateljico, pevko in vsestransko ustvarjalko Neisho!

Morda imate občutek, da o njej veste skoraj vse, saj se veliko pojavlja v medijih in na družabnih omrežjih. Toda nam se je zdelo, da se mora za to osebnostjo, ki napolni prostor, skrivati še veliko več. Zato smo se povabili na obisk v njen ustvarjalni brlog, v njen dom, kjer se na podstrešju hiške skriva gluh prostor, improviziran studio, poln bleščečih krogel in klaviatur.

Neisha ni samo glasbenica z dolgim klasičnim šolanjem in celim kupom nagrad. Je tudi svojeglava, odločna umetnica, ki podrobno razloži, kaj je pomembno pri ustvarjanju, kje slovenščina pri petju povzroča težave, kako pomembno je sodelovati z dobrim producentom in s kom si deli življenje (rumenokosmati dražilnik).

V drugem delu bomo pokazali, da je Neisha daleč od idealizirane podobe današnjih popzvezdnikov. Tranzistorij se bo dotaknil tudi novega albuma in razglabljal o tem, kaj pomeni “biti ženska”. Tokratni podkast potrebuje še tehnično opravičilo – tokrat so nas presenetila tla s tresljaji, ki so nastajala ob fotkanju in močno jezila našega jetija, zato kak prasket nenežno poboža, a se splača vzdržati.

 

neisha_prvi_del_2

neisha_prvi_del_4

neisha_prvi_del_3

neisha_prvi_del_5

 

Vso dogajanje sta tudi tokrat v fotogaleriji obeležila Lenart in Marko.

 

tranzistorij_neisha_galerija

 

***

Tranzistorij je podkast o ozadju nastajanja glasbe. Predstavljamo glasbene skupine in izvajalce, ustvarjalce iz druge strani, iz njihovih prostorov za vaje – njihovih “brlogov”. Zanima nas, kako nastaja glasba, kako skupina diha in kaj se kreše med njihovimi člani. Brskamo v zgodovino nastajanja, v dinamiko odnosov med njimi in sprašujemo, kako premagujejo konflikte, kako praznujejo, kako uspevajo ostati skupaj. Posvečamo se besedilom, glasbi, instrumentom.

Milan Fras sprašuje o glasbi, instrumentih, tehnikalijah, (na koncu tudi vse zvočno opremi in zmontira), Darja Potočan o odnosih in ozadjih, Lenart J. Kučić in Marko Pirc ves čas fotografirata in ustvarjata foto zgodbo. Niki Stojanović, solo kitara skupine Okttober, pa skrbi za dober zvok.