025 Tranzistorij: Smaal Tokk

Nov glasbeni obisk nas je še v času dovoljenih potovanj zapeljal na idilično kmetijo v bližini Ljubljane, kjer svoje verze v (z)godbe pretaka Smaal Tokk.

Smaal Tokk je nastal pred mnogimi leti iz željd po veselju, igranju in zapravljanju časa ključne duše Marka Bratuša. Potem potem pa je počasi vse skupaj zbezljalo. Smaal Tokk je pač tak, njega lahko nadzoruje edino Radmila. K sreči sta ji na pomoč prišla Klemen Kotar in Enos Kugler.

S čim si razvijajo glave naši sogovorniki? Z marsičem. Tare jih misel, da jih glasbeni uredniki ne marajo več. Sprašujejo se, ali je @andrejkaroli res konzumiral ljubezen z Radmilo, in kaj pomeni, da je bend v Sloveniji “uspešen”, Izvedeli smo tudi, kako je biti v krizi srednjih let, in kateri kraj v Sloveniji je naslednja stopnica k uspehu.

Vse naštete in nekatere druge resne teme vam bodo zagotovo spremenile življenje, zato vas vabimo, da prisluhnete modrosti ključnih ustvarjalcev Smaal Tokka.


***

Tranzistorij je podkast o ozadju nastajanja glasbe. Predstavljamo glasbene skupine in izvajalce, ustvarjalce iz druge strani, iz njihovih prostorov za vaje – njihovih “brlogov”. Zanima nas, kako nastaja glasba, kako skupina diha in kaj se kreše med njihovimi člani. Brskamo v zgodovino nastajanja, v dinamiko odnosov med njimi in sprašujemo, kako premagujejo konflikte, kako praznujejo, kako uspevajo ostati skupaj.

Milan Fras skrbi za dober zvok in vse zvočno opremi ter zmontira, tokrat tudi fotografira, Darja Potočan pa sprašuje o odnosih in ozadjih bendov.