021 Tranzistorij: Drevored

Čas je, da vas spet zapeljemo na pot v glasbene brloge. Tokrat ta brlog ni čisto njihov, a današnji glasbeni gostje v njem preživijo veliko časa.

Z dolenjskih koncev prihaja veliko dobre glasbe in prav vse njihove skupine imajo poseben smisel za melodijo. Ta usmerja tudi novomeške glasbene staroselce, skupino Drevored, ki je nastala konec sedemdesetih let. Našli so se na gimnaziji v Novem mestu in potem osvajali festivale ter koncertne dvorane, z njimi je znalo peti celo nekaj tisoč ljudi … Toda nikoli niso posneli albuma in konec osemdesetih let so odšli vsak po svoje.

Le Dušanu Prosinečkemu, kitaristu, avtorju in pevcu skupine, nekateri nekdanji glasbeni kolegi in sočlani niso dali miru. Zato so se pred nekaj leti spet zbrali, na novo posneli stare skladbe in jih izdali na prvencu Dekade.

Pred letom so izdali še album čisto nove muzike, Na zahod, s katerim so po tematiki posegli čez lužo, k uresničenju sanj po uspehu. Šli smo k njim, da bi preverili, kaj jih je vodilo do tega, da so ponovno obudili skupino, in zakaj so eni tistih, ki bodo za dober zvok naredili (skoraj) vse.

 

Na fotografski galeriji na Flickru pa boste lahko ujeli delček pogovora, ki ga je ujel Lenart J. Kučić:

 

***

Tranzistorij je podkast o ozadju nastajanja glasbe. Predstavljamo glasbene skupine in izvajalce, ustvarjalce iz druge strani, iz njihovih prostorov za vaje – njihovih “brlogov”. Zanima nas, kako nastaja glasba, kako skupina diha in kaj se kreše med njihovimi člani. Brskamo v zgodovino nastajanja, v dinamiko odnosov med njimi in sprašujemo, kako premagujejo konflikte, kako praznujejo, kako uspevajo ostati skupaj. Posvečamo se besedilom, glasbi, instrumentom.

Milan Fras skrbi za dober zvok in vse zvočno opremi in zmontira, Darja Potočan sprašuje o odnosih in ozadjih, Lenart J. Kučić in Marko Pirc ves čas fotografirata in ustvarjata fotografsko zgodbo.