017 Tranzistorij: Miha Guštin – Gušti (drugi del)

V drugem delu Tranzistorija o Mihu Guštinu – Guštiju, se bomo bolj posvetili aktualnim temam. Tokrat smo ga razburili s kvotami slovenske glasbe. Spregovoril je o koncertih, ki jih primanjkuje, in o pomanjkanju glasbenega podmladka – za kar so krivi tudi organizatorji, ki jih skrbi le zaslužek. Dotaknili pa smo se tudi koncertne kilometrine in njegovega menedžerskega (anti)talenta.

Zanimivo je bilo slišati, da glasbe skorajda ne posluša. Sam vam bo v pogovoru razkril še veliko več o svojem ustvarjanju, posnetke njegovega glasbenega brloga pa si lahko ogledate v fotogaleriji, ki sta jo tudi tokrat ustvarila Lenart in Marko.

Če ste slučajno zamudili prvi del pogovora, ga najdete na marsowskem spletu in v zgodovini svojega mobilnega odjemalnika. Gušti nam je razkril, kako ustvarja glasbo, kako je v svetu glasbene industrije odraščal in se kdaj tudi streznil. Opisal pa nam je tudi razočaranje, ki ga je doživel na hrvaškem glasbenem trgu, in spregovoril o moči ustvarjalnosti, ki ga vedno potegne naprej.

Gušti ne ustvarja v vakuumu in se vedno odziva na okolje, v katerem živi, ne zna držati jezika za zobmi in zato velikokrat v javnosti pove kaj preveč na glas.

 

 

***

Tranzistorij je podkast o ozadju nastajanja glasbe. Predstavljamo glasbene skupine in izvajalce, ustvarjalce iz druge strani, iz njihovih prostorov za vaje – njihovih “brlogov”. Zanima nas, kako nastaja glasba, kako skupina diha in kaj se kreše med njihovimi člani. Brskamo v zgodovino nastajanja, v dinamiko odnosov med njimi in sprašujemo, kako premagujejo konflikte, kako praznujejo, kako uspevajo ostati skupaj. Posvečamo se besedilom, glasbi, instrumentom.

Milan Fras sprašuje o glasbi, instrumentih, tehnikalijah, (na koncu tudi vse zvočno opremi in zmontira), Darja Potočan o odnosih in ozadjih, Lenart J. Kučić in Marko Pirc ves čas fotografirata in ustvarjata foto zgodbo. Niki Stojanović, solo kitara skupine Okttober, pa skrbi za dober zvok.