008 Tranzistorij: Siddharta (drugi del)

Spet je čas za Siddharto. V prvem delu Tranzistorija so fantje povedali, kako so se spoznali, ujeli in začeli ustvarjati.V drugem delu pa so predstavili obdobje od velikega koncerta na Plečnikovem stadionu do lanskih albumov Infra in Ultra.

Zanimalo nas je,kako je njihovo ustvarjanje zaznamovalo 30.000 obiskovalcev, ki so jih pred dvanajstimi leti spodbujali za Bežigradom. So z uspehom prišle tudi zvezdniške težave? Kako so kljub prepoznavnosti pevca Tomija ostali enotna in trdna skupina, ki je bila večja od seštevka posameznikov? Kako so sprejeli novega basista Janija Haceta?

Siddhartovci so pojasnili, da so morali postati mojstri “verbalnega aikida”, če so hoteli preseči razlike in jih usmeriti v ustvarjalnost – preseganje in nadgradnjo prvotnega zvoka. Še večji izziv je bila spremenjena medijska pokrajina, ki jo spoznavajo tudi med letošnjimi nastopi. A kljub internetu, diktaturi komercialnih “plejlist” in pomanjkanju glasbenih medijev ohranjajo zveste sledilce.

 

sodarta_drugi_del_2x

11_sidarta_prvi_del

sodarta_drugi_del_3x

 

Fotografske utrinke s pogovora si lahko ogledate v Lenartovi fotogaleriji.

 

sidarta_album_1

 

Zbrali smo tudi tiste glasbene albume, ki bi jih po njihovem mnenju nujno morali slišati in so nanje močno vplivali.

  • Primož Benko: Metallica – Metallica (Black Album)
  • Tomaž O. Rous: Queen – A Night at the Opera
  • Tomi Meglič: Faith No More – Angel Dust
  • Boštjan Meglič: Dave Matthews Band: Before These Crowded Streets
  • Jani Hace: The Beatles – Revolver

Pogovoru s Siddharto bomo dodali še poseben dodatek za glasbene geeke: epizodo, v kateri so se razgovorili o opremi, ki jo uporabljajo. O kitarah, ojačevalcih, efektih, basih, bobnih, klaviaturah in ostalih zvočnih pripomočkih.

***

Tranzistorij je podkast o ozadju nastajanja glasbe. Predstavljamo glasbene skupine in izvajalce, ustvarjalce iz druge strani, iz njihovih prostorov za vaje – njihovih “brlogov”. Zanima nas, kako nastaja glasba, kako skupina diha in kaj se kreše med njihovimi člani. Brskamo v zgodovino nastajanja, v dinamiko odnosov med njimi in sprašujemo, kako premagujejo konflikte, kako praznujejo, kako uspevajo ostati skupaj. Posvečamo se besedilom, glasbi, instrumentom.

Milan Fras sprašuje o glasbi, instrumentih, tehnikalijah (na koncu tudi vse zvočno opremi in zmontira), Darja Potočan o odnosih in ozadjih, Lenart J. Kučić in Marko Pirc ves čas fotografirata in ustvarjata foto zgodbo. Niki Stojanović, solo kitara skupine Okttober, pa skrbi za dober zvok.