030 Membranje: politika joge z Zano Fabjan Blazic

Slabo se počutite in simptomi ne kažejo spodbudne diagnoze. Pri zdravniku boste prišli na vrsto šele čez osem mesecev. Globoko vzdihnete, se zazrete vase in si dopoveste, da si morate pomagati sami. Z molitvijo, meditacijo ali čudežnim zdravilcem.

Po koncu druge svetovne vojne so začeli mladi Američani in Evropejci v filozofijah daljnega vzhoda množično iskati rešitve za tegobe zahodnega sveta. Med njimi je bil tudi Britanec Stephen Bachelor, ki se je po maturi odpravil v Indijo, poslušal Dalajlamo in postal budistični menih.

V knjigi Confession of a Buddhist Atheist je opisal svoje spoznavanje budistične filozofije in predstavil dileme, zaradi katerih je zapustil samostan ter postal laični budist. Med osebno zgodbo pa je vpletel življenje in delo zgodovinskega Bude, ki – v nasprotju s sodobnejšimi razlagami – ni bil predhodnik kvantne mehanike in ni izrekel številnih modrosti, ki jih danes prebirajo obiskovalci novodobnih ašramov in jogističnih centrov.

Izpovedi budističnega ateista so bile izgovor za pogovor z zelo neobičajno učiteljico joge Zano Fabjan Blažič. Zana namesto pozitivnih misli raje predstavi razmere v ljubljanskem Rogu in pokaže, da je treba tudi o jogi znati razmišljati – politično.

 

Povezave

Blog Yoga Macht Frei

 

Zanina bralna priporočila

Knjige in eseji indijske pisateljice in aktivistke Arundhati Roy

Bog majhnih stvari

Grozljivka, imenovana kapitalizem

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan Fras, Marsowci