013 Membranje: mašina Ellen Ullman z Eriko Pogorelc

Računalniki so nenavadne naprave. Včasih se zdijo zelo človeški, a se zapletejo pri najbolj preprostih opravilih. Nikoli jim ne moreš reči: saj veš, kaj mislim! Ne vedo, ker zgolj izpolnjujejo ukaze iz programskih vrstic. Ukaze, ki jih je nekoč napisal neznani programer.

Kakšni ljudje programirajo računalnike? Kaj razmišljajo, kako čutijo, kaj vpliva na njihovo delo?

Ameriška programerka je Ellen Ullman je v biografski knjigi Close to the Machine opisala precej drugačno razmišljanje o programerskem delu, kot ga ponavadi prinašajo epske zgodbe o garažnih podjetjih in nastanku tehnoloških imperijev. V njenih zgodbah nastopajo podjetni in podjetniški ljubimci, stara newyorška stanovanja in naročniki, ki vedno hočejo več podatkov, več nadzora in več učinkovitosti. Njeni računalniški ukazi lahko vplivajo, kdo bo prejel socialno podporo ali izgubil službo. Z večino programerskih kolegov pa jo povezujejo samo projekti. Dokler trajajo.

O pogovorih z računalniškimi mašinami sva se pogovarjala s programerko Eriko Pogorelc, ki so ji bili liki iz knjige zelo dobro znani. Z njimi se je večkrat srečala tudi sama – s tihimi sodelavci, glasnimi naročniki in zenovskimi stroji, ki pridno izpolnjujejo njene ukaze. Pa tudi s predstavami, ki so jih še vedno prevečkrat deležne ženske v pretežno moških poklicih.

 

Povezave:

Metina lista: Erika Pogorelc, programerka, ki jo zanimajo stvari “priklopljene na elektriko”

Netokracija: Erika Pogorelc: Od frizerke do programerke

Tech Crunch: A Dongle Joke That Spiraled Way Out Of Control

Tech Insider: Stephen Hawking, Elon Musk, Steve Wozniak and over 1,000 AI researchers co-signed an open letter to ban killer robots

Medium: I look like an engineer

Erikina bralna priporočila:

Margaret Atwood: Deklina zgodba

Audrey Niffenegger: Žena popotnika v času

Douglas Adams: Štoparski vodnik po galaksiji

Ray Bradbury: Fahrenheit 451

George Orwell:1984

Robert A. Heinlein: The Moon Is A Harsh Mistress

Lynn Sherr: Sally Ride: America’s First Woman in Space

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan Fras, Marsowci