011 Membranje: sramotilni steber Jona Ronsona z Alešem Završnikom

Sramotilni steber je bil nekoč zelo pogosta kazen za opravljivce, lažnivce, krivoprisežnike in druge manjše hudodelce. Mimoidoči so jih lahko zasmehovali, pljuvali, jih tepli ali obmetavali s kamenjem in gnilo zelenjavo. Danes so gorjačo in pljunke nadomestili tviti in spletni komentarji.

Britanskega režiserja in publicista Jona Ronsona je na tviterju presenetil nepričakovan elektronski dvojnik, ki je začel kvariti njegovo spletno podobo. Pravi Ronson je hotel utišati motečega programskega robotka, a ga njegovi ustvarjalci niso hoteli poslušati. Zato jih je prijavil internetni moralni policiji in srd spletnih množic se je zgrnil nad nesramneže.

Ronsonu je takšno ogorčenje sprva godilo, saj so se neznani spletni posamezniki množično postavili na njegovo stran in obmetavali avtorje lažnega profila z najtežjim besednim topništvom. A ga je takšen odziv tudi prestrašil, saj je videl, da spletne množice ne potrebujejo sodnika ali porote, preden izrečejo in udejanjijo sramotilno kazen.

V knjigi So You Have Been Publicly Shamed je zato raziskal učinke spletnega sramotenja in pokazal, kako hitro lahko na spletu postavimo novodobne sramotilne stebre, na katere privežemo grešnike. Ki imajo morda še manj pravic kot njihovi srednjeveški predhodniki, je opozoril najin tokratni gost: kriminolog in raziskovalec Aleš Završnik.

 

Povezave

On The Media: Podcast Extra – Jon Ronson on Public Shaming

NYT Magazine: How One Stupid Tweet Blew Up Justine Sacco’s Life

TechCrunch: A Dongle Joke That Spiraled Way Out Of Control

Slate: Were We Too Hard on Jonah Lehrer?

Huffington Post: Lindsey Stone, Plymouth Woman, Takes Photo At Arlington National Cemetery, Causes Facebook Fury

 

Aleševi bralni nasveti:

Mark Andrejevic: iSpy: Surveillance and Power in the Interactive Era

Sherry Turkle: Life on the Screen

Daniel E. Solove

David Murakami Wood

David Lyon

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan Fras, Marsowci