026 Membranje: debeluhasta etika s Simonom Dobriškom

Pozdravljeni. Vstopili ste v avtonomno vozilo. Preden vas odpeljemo na želeni naslov, se morate strinjati s pogoji uporabe. Izbiro potrdite s pritiskom na gumb „sprejmem“. Sicer boste morali nadaljevati peš.

Bomo lahko zaupali takšnemu vozilu? Kaj bodo storili njegovi algoritmi, če bo pred robotski avto skočil otrok? Bo zavaroval otroka in zavil s ceste, tudi če bi pri tem žrtvoval lastnika? Ali pa bo zanj pomembnejši lastnik in bo najprej poskrbel za njegovo varnost?

Ta vprašanja postajajo v dobi avtomatizacije vse bolj otipljiva. Z njimi se ukvarja posebna veja moralne filozofije, ki jo je leta 1967 z zanimivim miselnim eksperimentom predstavila britanska filozofinja Philippa Foot. Poimenovala ga je „problem vagončka“ in spodbudila dolgo debato med filozofi, ki jo je v knjigi Would You Kill the Fat Man predstavil britanski filozof in novinar David Edmonds.

Knjigo sva tokrat poslala profesorju Simonu Dobrišku, ki se prav tako ukvarja s problemom vagončka. Ampak ne kot filozof, temveč kot poznavalec umetne inteligence.

 

Simonova bralna priporočila:

Friedrich Wilhelm Nietzsche: Onkraj dobrega in zlega

knjige filozofa Bertranda Russlla

delo računalnikarja Petra Norviga

ključne besede na redditu: machine learning, artifical intelligence, moral agency, artificial moral agent

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan Fras, Marsowci