047 Membranje: Vroče z Igorjem Žiberno

Če nas v nekem trenutku zebe, si težko predstavljamo, da se planet v resnici vse bolj segreva. Če nam je vroče, si enako težko predstavljamo, da lahko trenutna vročina čez nekaj generacij prinese novo ledeno dobo. Zelo človeški so tudi drugi naši odzivi na novice o spreminjanju okolja: od depresije do hedonizma, apatije ali popolnega zanikanja, da se podnebne spremembe v resnici sploh dogajajo.

Za prvo poletno epizodo sva se zato Darja in Lenart pogovarjala z geografom in raziskovalcem Igorjem Žiberno, ki je Lenartu med pisanjem okoljskih člankov za Pod črto pomagal razumeti posledice in mehanizme segrevanja mest. Izhodišče za pogovor pa je bila knjiga Vroče, ki jo je napisal britanski okoljski aktivist in dolgoletni okoljski komentator Guardiana George Monbiot.

Med drugim smo pokazali, kako kompleksne so okoljske spremembe in kako zelo so povezane s človeškimi dejavnostmi, čeprav nas poskušajo zanikovalci prepričati, da je to samo ena izmed številnih zarot. Pojasnili smo razliko med skeptikom in zanikovalcem, se spraševali, zakaj v Sloveniji ne zaživijo zelene stranke in celo našli nekaj razlogov za optimizem, kar v prejšnjih sezonah ni bila ravno odlika Membranja.

***

Besedila, omenjena v pogovoru

Lenart J. Kučić: George Monbiot, okoljski aktivist, pogovor za Sobotno prilogo Dela

Clive Hamilton: Fetiš rasti

Rabindranath Tagore: Sadhana

Jeremy Rifkin: Konec dela

Fritjof Capra: The Turning Point

Mother Jones: It’s the End of the World as They Know It

Igorjeva knjižna priporočila

zbornik Odrast: besednjak za novo dobo

Clive Hamilton: Earthmasters, Defiant Earth in Affluenza

Jeremy Rifkin: The Green New Deal

***

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučić
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučić
Produkcija: Milan Fras