044 Membranje: Koga naj volim s Tadevžem Ropertom (tri leta pozneje)

V naši čisto prvi epizodi Membranja smo se pred dobrimi tremi leti vprašali, koga naj volimo. Nekaj dni pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami je enako vprašanje znova aktualno. Odgovori pa se zdijo še bolj oddaljeni kot takrat, ko smo na ljubljanskih Žalah posneli ta pogovor.

***

V knjigarnah ne manjka priročnikov in nasvetov za samopomoč. Izvemo lahko vse o azijski kuhinji, izboljšanju spomina, odkrivanju notranjega božanstva in teku maratona. Manjkal je le odgovor na precej bolj pomembno vprašanje: koga naj volim?

Ta odgovor je hotel poiskati študent psihologije Tadevž Ropert. Zato je začel pisati knjigo, v kateri bi svoji generaciji razložil osnove državljanstva in politične teorije.

Pokazal je, da so demokracije večinoma demokratične samo po imenu, saj v parlamentu namesto predstavnikov ljudstva odločajo predsedniki političnih strank. Zavrnil je prepričanje, da je mogoče ostati zunaj političnega sistema in stranke nadomestiti z družbenimi gibanji. Namesto tega je predlagal ustanovitev demokratične politične stranke, kjer bi imeli vsi člani enako možnost odločanja. In nama v prvi epizodi membranja pojasnil, zakaj v politiki vedno odločijo tisti, ki jih politika ne zanima.

 

Povezave:

pobuda Odločaj o mestu (poskus uvedbe participatornega proračuna)

projekt Mlade glave mislijo, ki ga Tadevž pripravlja skupaj z Aljažem Jelenkom

dokumentarni film Boj ZA

Saskia Sassen in Richard Sennet v Zagrebu

 

Tadevževa bralna priporočila:

Moses I. Finley: Antična in moderna demokracija

Michels, Robert: Political Parties

Steiner, Christopher: Automate this; How Algorithms Came to Rule Our World

Wilkinson, Richard in Pickett, Kate: Velika ideja, Zakaj je enakost boljša za vse

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučić
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučić
Produkcija: Milan Fras