024 Membranje: nihilizem med mladimi

Današnja mladina ljubi razkošje, se grdo obnaša, prezira avtoriteto, nima nobenega spoštovanja do starejših in raje govori kot dela. Mladi ljudje niti ne vstanejo, ko starejši vstopijo. Ugovarjajo svojim staršem, v družbi se širokoustijo, pri mizi goltajo slaščice in prekrižanih nog tiranizirajo učitelje.

Tako je mladino svojega časa pred več kot dva tisoč leti opisal grški filozof Sokrat. Iz njegovega zapisa je mogoče sklepati dvoje: da se ni spremenila mladina, ali da se ni spremenil pogled starejših avtoritet na mladino. Oba sklepa sta najbrž pravilna.

Tokrat se pogovarjamo o knjigi italijanskega filozofa Umberta Galimbertija Grozljivi gost: Nihilizem in mladi. Tudi on poskuša odgovoriti na staro vprašanje, zakaj je mladina takšna, kakršna je. Toda pri tem ne moralizira, ne očita in se ne zgraža, čeprav včasih težko skrije ogorčenje. Ne nad mladimi, temveč nad družbo, ki jim ne ponudi nikakršnega smisla. Nad šolo, ki je postala tovarna. In nad starši, ki niso še nikoli zares pogledali v svetove današnjih mladostnikov.

Te svetove sta nama pomagala razkriti sogovornika, ki jih zelo dobro poznata. Profesor filozofije na viški gimnaziji Edin Saračevič in dijak Jaka Smerkolj.

 

Povezave:

Sobotna priloga Dela: Umberto Galimberti: Tudi ideje lahko zbolijo

 

Edinova in Jakova bralna priporočila:

Umberto Galimberti: Miti našega časa

Terry Eagleton: Smisel življenja: zelo kratek uvod.

Paolo Giordano: Samotnost praštevil.

Boris A. Novak: Vrata Nepovrata

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan Fras, Marsowci