004 Membranje: Writing On The Wall z Bojanom Musilom

»Tip, s katerim sem danes večerjala, je baraba«. »Noseča sem z Atimetom«. »Danes, 19. aprila, sem spekla kruh.« »Vse punce so nore na gladiatorja Glaciusa.« »Ljubiš Iris, a ona ti ne vrača ljubezni. Luzer!«  Ti napisi bi se lahko danes znašli na zidovih facebooka. A so stari več tisočletij.

Takšne grafite so arheologi našli na zidovih rimskih Pompejev. Podobnosti s spletnimi družabnimi omrežji niso samo naključne, saj se človeštvo v zadnjih nekaj tisočletjih ni prav dosti spremenilo. Drugačna so le orodja in kanali, po katerih klepetamo, opravljamo, preklinjamo, se prerekamo ali si kažemo simpatije.

Zgodovinske nespremembe je zelo nazorno pokazal britanski publicist in urednik digitalne izdaje Economista Tom Standage v knjigi Writing on the Wall: Social Media – The First 2,000 Years. Standage je prepričan, da so bili mediji v resnici vedno družabni, zato živahna spletna blogovska, komentatorska, tviterska in družabnomedijska sfera razkrivajo njihovo pravo naravo. Medijska industrija je zanj le krajša zgodovinska anomalija, kar medijski teoretiki in novinarski nostalgiki radi pozabljajo.

Čeprav je Standage pisal predvsem o druženi zgodovini medijev, je njegova knjiga tudi psihološka. Zato sva v oddajo povabila socialnega psihologa Bojana Musila, predstojnika katedre za psihologijo na mariborski filozofski fakulteti, ki se je veliko ukvarjal s proučevanjem vrednot in psihologije družbenih gibanj.

Bojanove povezave in bralna priporočila

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan fras