022 Membranje: Minljivost Atula Gawandeja z Erikom Brecljem

»Med študijem medicine sem se naučil marsičesa, o minljivosti ­življenja pa ne prav dosti,« je svojo­ knjigo o minevanju ­predstavil ameriški kirurg in publicist Atul Gawande. Študenti in profesorji medicine­ so spoznavali človeško fiziologijo in anatomijo, se učili prepoznavati bolezen in pozdraviti­ poškodbo.­ V učnem programu pa je manjkalo nekaj pomembnega.

»V učbenikih ni pisalo skoraj nič o staranju, slabotnosti ali umiranju. Videti je bilo, kakor da ni pomembno, kako to poteka, kako ljudje doživljajo lasten konec in kako to vpliva na njihove bližnje,« se je spominjal svojega študija.

Nihče ga ni pripravil na pogovore s pacienti, ki ne bodo nikoli več živeli brez tuje pomoči, čeprav bo operacija uspela in jim bo medicina podaljšala življenje. Gawande je spoznal, da zdravje ni samo odsotnost bolezni ali zaceljena poškodba. Tesno je povezano z občutkom svobode in samostojnosti, koristnosti in smisla – kar še zlasti velja pri kroničnih boleznih ali stanjih, ki se ne bodo nikoli zares izboljšala.

S podobnimi vprašanji se vsak dan srečuje tudi Erik Brecelj, kirurg na onkološkem inštitutu in zdravnik, ki se je v zadnjih desetih letih velikokrat dotaknil bolečih področij zdravstva in zdravnikov. Zato se ni umaknil niti pred Gawandovo knjigo – iskreno in hkrati bolečo.

 

Povezave:

Recenzija knjige Minljivost za Književne liste Dela

Sobotna priloga Dela: »Če si tiho, nosiš del krivde za vse, kar se dogaja«

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan Fras, Marsowci