002 Membranje: Manna z Valerijo Korošec

Kako bodo roboti zavladali svetu? Avtorji filmov o Terminatorju pravijo, da nas bo pokorila umetna inteligenca s morilskimi roboti. Podobne predstave o prihodnosti imajo ustvarjalci filmske Matrice, zagovorniki singularnosti pa verjamejo, da nas bodo sile evolucije preselile v virtualni svet.

Ameriški računalnikar in pisatelj Marshall Brain v romanu Manna (2003) predlaga drugačno možnost. Roboti ne bodo prišli iz prihodnosti ali vesolja. Umetna inteligenca ne bo pridobila človeških lastnosti in nas preventivno iztrebila. Roboti ne bodo podivjali in se uprli, ampak bodo počeli natanko tisto, kar počnejo stroji: še naprej bodo ubogali človeške ukaze.

Kakšni bodo ti ukazi?

Brainova zgodba se začne v neki ameriški restavraciji s hitro prehrano, kjer lastniki uvedejo poseben računalniški program (manno), ki razporeja delo zaposlenih. Ti morajo nositi slušalke in prijazen glas jim ob natanko pravem času naroči, kaj morajo postoriti. Gosti so navdušeni, restavracija postane izjemno uspešna in lastniki so začeli tudi v druge lokale nameščati podobne učinkovitostne programe.

Udobje manne je delavcem sprva ustrezalo, ker so lahko brez razmišljanja sledili navodilom in uživali v rezultatih uspešnega dela. Vendar idilično sobivanje z računalniškim programom ni dolgo trajalo. Ljudje niso mogli tekmovati z neskončno učinkovitostjo strojev in umetne inteligence, zato je avtomatizacija odpravila večino poklicev in delovnih mest. Algoritme je obvladovala nova elita, ki si je prilastila vse koristi tehnološkega napredka. Ostali so životarili v velikih množičnih naselbinah sredi puščave, kjer so zanje skrbeli roboti in skrbeli, da jih nihče ni mogel zapustiti.

Sociologinjo Valerijo Korošec sva povprašala, kako verjetna se ji zdi takšna prihodnost. In se pozanimala, ali se lahko pred prevlado tehnoloških elit ubranimo z radikalno, a prav nič fantastično ekonomsko idejo: univerzalnim temeljnim dohodkom.

 

Povezave: 

 

Valerijina bralna priporočila:

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan Fras