049 Membranje: savianovska Italija z Jankom Petrovcem

Čeprav se je svet skrčil v globalno vas, se lahko tuji planeti začnejo že takoj za prvo nacionalno mejo. Tak svet je tudi Italija, svetovna kulturna velesila in soseda, o kateri pa zelo malo vemo. Razen … če redno spremljamo našega današnjega sogovornika: igralca, prevajalca in dopisnika RTV Slovenija iz Rima Janka Petrovca.

Janko poskuša biti nekakšen novinarski didžej, ki vsak dan “prebira” Italijo, poskuša začutiti njen utrip ter nam vsak dan predvajati najboljšo “plejlisto” njene kulture in družbe. To družbo pa je poskušal zajetu tudi njegov italijanski novinarski kolega Roberto Saviano, ki je v knjigi Pojdi z mano stran (Mladinska knjiga, 2011) opisal izkušnjo, ki jo je imel kot soustvarjalec priljubljene televizijske novinarske serije.

Med drugim je Saviano opisal tudi delovanje “blatilnega stroja”, s katerim poskušajo vplivni posamezniki s pomočjo medijev oblatiti vse, ki so jim na poti. Jih poklicno diskreditirati, osebnostno zlomiti in čustveno uničiti. Kot opozotilo vsem, ki bi si drznili opozarjati na nepravilnosti in zahtevati odpravo družbenih krivic.

Z Jankom sva se pogovarjala o takšnem blatilnem stroju, pa tudi o vlogi cerkve, varčnih Italijanih, sodobni mafiji, zapuščini Silvia Berlusconiji in pandemiji covida 19. Ter seveda o knjigah, prevajanju in izobrazbi, ki sama po sebi še ne pomaga izboljšati sveta.

Besedila, omenjena v pogovoru

Janko Petrovec: Karantena. Rim.

Janko Petrovec: Intervju s profesorjem Umbertom Galimbertijem

Steven J. Zipperstein: The Conspiracy Theory to Rule Them All

Pod črto: Kronologija in skupne točke Twitter napadov na kritike stranke SDS in vlade

Jankova knjižna priporočila

Marco Missiroli: Opolzkosti v zasebnosti

Yuval Noah Harari: Sapiens, kratka zgodovina človeštva

Izidor Cankar: S poti

knjige Tiziana Terzanija

knjige Ryszarda Kapuścińskega

knjige prejšnjih slovenskih dopisnikov iz Rima (Toneta Hočevarja, Mojce Širok)

***

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučić
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučić
Produkcija: Milan Fras