043 Membranje: internetne laži z Ingrid Brodnig

Ko govorimo o internetnih propagandnih vojnah, najbrž pomislimo na Ameriko in Rusijo. Toda internetnega širjenja zmede, dezinformacij in laži ni treba iskati na drugi celini. To znamo zelo dobro početi tudi sami, sama je na Dunaju povedala avstrijska novinarka in raziskovalka Ingrid Brodnig.

Brodnigova je začela že kot novinarka preiskovati (ne)kulturo digitalne debate v Avstriji. O sovraštvu, lažeh in manipulaciji na svetovnem spletu je napisala dve knjigi. Za lanske Laži na spletu je ravno pred pogovorom dopolnjevala spremno besedo in dve novi poglavji, ki jih bo vključila v drugo izdajo. V dobrem letu se je spremenilo marsikaj. Propaganda je postala še učinkovitejša, ljudje pa so ostali enako nepripravljeni na izkrivljene elektronske resničnosti.

Tudi zato, ker na spletu še vedno vidimo in najdemo predvsem tisto, kar hočemo verjeti. Tehnologija namreč kljub prepričanjem zgodnjih internetnih optimistov ni spremenila človeške narave. Le izpopolnila je tradicionalne metode za izkoriščanje njenih temnejših plati. Ker smo ji tako naročili.

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučić
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučić
Produkcija: Milan Fras