000 Membranje: Viking Vike

Vikingi so bili pogumni, neustrašni in okrutni nordijski bojevniki, ki so več stoletij vladali na severnih morjih. Vendar takšne lastnosti niso veljale prav za vse Vikinge. Še zlasti ne za malega Vikeja, sina slavnega vikinškega poglavarja Halvarja iz Flakeja.

Vike je bil nenavaden otroški junak. Ni bil močan kot Peter Klepec in ni imel nadnaravnih moči stripovskih junakov, ampak je veliko razmišljal. Ko so njegovi pogumni Flakejevci nepremišljeno odjurišali v težave, je bil vedno Vike tisti, ki jih je rešil iz zagate. Tako zelo je znal napeti možgane, da so se kar zaiskrili. In ko so zagledali prve iskrice, je oče Halvar vedel, da rešitev ni več daleč.

Za prvo knjižno epizodo sva izbrala otroške in mladinske literarne junake, ki so raje pomislili kot se zagnali v nevarne pustolovščine: profesorja Baltazarja, izumitelja Polža, Emila in detektive, Matildo ter nekoliko starejšega vzornika Sherlocka Holmesa.

Mladostno prebiranje njihovih prigod je pustilo trajne posledice na obeh voditeljih in bo vplivalo tudi na knjige, ki jih bova sama ali z gosti predstavljala v tej seriji (p)oddaj. Knjige o razmišljanju, znanosti, zvedavosti in drznosti, ki pomagajo razumeti naš zapleteni svet.

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan Fras