018 Membranje: Mnenjska mašina Brooke Gladstone z Brankico Petković

Tradicionalni in internetni mediji v sodobnih množičnih demokracijah ostajajo najpomembnejši vir informacij o družbi in času, v katerem živimo. Na njihove podobe pa vplivajo številni politični, gospodarski in kulturni dejavniki, ki jih gledalci večinoma ne poznajo.

V osnovnih in srednjih šolah so zato predstavili programe medijskega in informacijskega opismenjevanja, ki gledalcem pomaga kritično prebirati medijsko prikazovanje sveta. Takšnega opismenjevanja ne potrebujejo samo bralci in gledalci, ampak tudi novinarji in drugi medijski delavci, ki ustvarjajo vsebine.

Ameriška radijska novinarka Brooke Gladstone v podkastu On The Media vsak teden ugotavlja, da novinarji in njihovi izdajatelji ves čas ponavljajo enake napake, ki jih očitajo politikom, gospodarstvenikom in estradnikom – in da se iz napak ničesar ne naučijo. Zato je napisala stripovsko knjigo o medijski industriji, kjer je na kratko predstavila medijsko zgodovino, mitologijo poklica ter glavne etične, praktične in profesionalne dileme medijskih ustvarjalcev.

O knjigi The Influencing Machine smo se pogovarjali z Brankico Petkovič, dolgoletno urednico Medijske preže, ki jo z Brooke povezuje zelo dragocena lastnost: trdiživo prepričanje, da se je kljub neštetim razočaranjem še vedno smiselno truditi z mediji in novinarji. Ter upati, da se bo v medije spet vrnilo nekaj razsvetljenskega zanosa, ki družbe noče samo opisovati, ampak tudi zagovarja in zahteva pozitivne spremembe.

 

Povezave:

Delo: Po 15 letih je ugasnila Medijska preža/Media Watch

On The Media: Language of Terror

 

Brankičin knjižni izbor:

Media Observatory: Media Integrity Matters

Hasan Nuhanović: Zbijeg

 

Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič
Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič
Produkcija: Milan Fras, Marsowci