045 Fotkast: Klavdij Sluban o(b) Henriju Cartier-Bressonu

Kaj je »odločilni trenutek« v fotografiji? To je tista stotinka, ko se v iskalu fotoaparata izriše popolna kompozicija ter idealno razmerje med svetlobo in senco. V tem odločilnem trenutku ni ničesar odvečnega ali potvorjenega. Samo brezčasno in univerzalno bistvo ujetega dogodka.

To vplivno idejo je poosebljal francoski fotograf in soustanovitelj agencije Magnum Henri Cartier-Bresson. Razstavo njegovih fotografij si je še do konca januarja 2012 mogoče ogledati v Cankarjevem domu. Ta razstava pa je bila tudi povod za pogovor s fotografom, ki je Bressona osebno poznal.

Razstava je bila predvsem izhodišče za pogovor, saj je bil Klavdij Sluban že dolgo na seznamu želja obeh ustvarjalcev Fotkasta – zaradi njegovih večnih popotovanj proti vzhodu, dela z mladimi zaporniki in številnih drugih fotografskih projektov, s katerimi je zaslovel.

Z Lenartom sta se pogovarjala o prezebanju na sibirskih vlakih, kolonializmu, nedostopnih zaprtih institucijah in uporu proti estetiki natečaja World Press Photo ali National Geographica. Pa tudi o obredu umivanja oči, s katerim sta začela epizodo.

Henri Cartier-Bresson na eni izmed Slubanovih fotografskih delavnic z mladimi zaporniki.

Avtorja: Lenart J. Kučić in Marko Pirc
Fotografije: Klavdij Sluban
Produkcija: Milan Fras