000 Fotkast: Fotožurnalizem z Urošem Hočevarjem

Na največjem natečaju novinarske fotografije World Press Photo so razglasili letošnje zmagovalce. Samo nekaj tednov prej so v prestižni športni reviji Sports Illustrated odpustili vse hišne fotografe. Kaj obe novici povesta o razmerah v novinarski fotografiji?

V prvi epizodi sva se najprej dotaknila nove vojne megapik, saj je Canon predstavil nov fotoaparat s 50 megapikami (5ds) in prikazal prototip tipala s kar 120 megapikami. Nato smo se s fotoreporterjem Dela Urošem Hočevarjem spraševali, ali so megapike res tako bistvene ali so fotografske veščine še vedno pomembnejše od velikosti tipala in fotografske opreme.

Z Urošem, ki je napisal knjigo o estetiki novinarske fotografije, se nismo pogovarjali samo o opremi, ampak je pokomentiral tudi odpuščanje novinarskih fotografov in delovne razmere, v katerih je vse teže pripraviti zahtevne fotografske zgodbe. Za domačo nalogo pa smo poslušalce povabili, naj svoje evre raje namenijo nakupu fotografske monografije ali ogledu dobre razstave (izbrali smo dve), ki jih tudi v Ljubljani ne manjka.

Povezave

 

Avtorja: Lenart J. Kučič in Marko Pirc
Produkcija: Milan fras