Teden v podkastih #4: prvo marsowsko polletje 2017

Kmalu po novem letu smo najprej obiskali ljubljanskega glasbenega graščaka Miho Guština – Guštija, ki nam je med drugim povedal, zakaj je nehal živeti na veliki nogi in se odločil za samostojno glasbeno ustvarjanje. Druge glasbene brloge bomo začeli obiskovati letos jeseni, prav tako smo med počitnicami pripravili dolg seznam knjižnih in fotografskih gostov.

Tudi letos smo se udeležili podelitve nagrad na fotografskem natečaju Slovenia Press Photo, ki ostaja edina priložnost za predstavitev domače novinarske fotografije. Kljub temu je bila udeležba skromna, zato žirija ni podelila glavne nagrade.

Fotografske zgodbe smo poiskali drugje. Najprej pri Meti Krese in Joštu Franku, ki sta spremljala popotovanje bombaža od plantaže do prodajalne oblačil in ponovne uporabe med odvrženimi cunjami. Nadaljevali smo pri Jaki Babniku, ki je obiskal prizorišča, na katerih je papež Janez Pavel drugi pomagal rušiti komunizem.

Nadaljevali smo pri Dorotei Škrabo, ki tetovira fotografski internet in se ustavili pri nekdanji informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar. Razložila nam je, zadaj fotografiranje ne sme postati safari in predstavila nekaj glavnih zasebnostnih premislekov, na katere moramo biti pozorni pred zajemom in objavo posnetkov.

V Membranju smo se najprej pozanimali, katere knjige nam za letos obljubljajo slovenski založniki, a smo se zaradi dnevne in svetovne politike največ pogovarjali o medijih, sencah totalitarizma in opozorilih iz preteklosti.

S prevajalko Tino Mahkota smo se spraševali, kaj bi nam na čaju povedal britanski pisatelj in novinar George Orewll. V čase pred drugo svetovno vojno smo se vrnili z zgodovinarjem Otom Lutharjem, ki je prevedel klasični risoroman Maus. O sedanjosti smo se pogovarjali z Igorjem Ž. Žagarjem in Alexo Koenig, ki spremljata in analizirata politično govorico nekdanjih in sedanjih populistov. Sklenili pa smo z urednikom novinarskega portala Pod črto Anžetom Vohom Bošticem, ki mora vrvohoditi med namišljenimi, lažnimi in alternativnimi resničnostmi v medijskem svetu.

Na poslušanje spet septembra, ko bodo dozorele nove epizode vseh treh marsowskih podkastov.