Teden v podkastih #3: marsowsko 2016

Lansko leto je bilo do Marsowcev zelo radodarno. Novi zanimivi gosti so se odzvali vabilu, prebrali knjigo ali nas spustili v glasbeni brlog. Poslušalci nas porazvajate s pohvalami in priporočili na družabnih omrežjih, na lanskem knjižnem sejmu so nas razveselili s priznanjem za digitalne dosežke. V letošnjem letu zaradi naših vzporednih življenj malce zamujamo s prvimi epizodami, ampak se bomo kmalu vrnili na vaše predvajalnike.

Lansko knjižno leto smo začeli z mediji, ko smo v Membranju gostili dolgoletno urednico Medijske preže Brankico Petković in govorili o knjigi The Influencing Machine, ki jo je napisala  Brooke Gladstone, zelo ljuba voditeljica podkasta On The Media.

Sledila sta dva pogovora brez gostov, kjer sta se Darja in Lenart pogovarjala o knjigah, ki so vplivale na njuno bralno in življenjsko odraščanje: o filozofskem vodniku Zofijin svet Josteina Gaardnerja in Eseju o slepoti Joseja Saramaga.

Gostje so se vrnili v prihodnjih epizodah. Najprej smo obiskali slavnega fizika Alojza Kodreta, ki je prevedel še bolj slavni Štoparski vodnik po galaksiji. S kirurgom Erikom Brecljem smo se pogovarjali o minevanju in smeti – temah, o kateri je pisal ameriški zdravnik Atul Gawande. Ali je nekoristnost lahko koristna, smo povprašali ekonomista, ki se ne ustraši filozofske knjige: Jožeta P. Damijana. O nihilizmu med mladimi smo se pogovarjali z dijakom ljubljanske gimnazije in njegovim profesorjem filozofije. Več kot pol leta smo pred mikrofonom čakali introverta in ugotavljali, kakšnim etičnim zapovedim sledijo algoritmi, ki upravljajo pametne naprave.

Pregledu poletnega branja je sledil prvi pogovor iz serije nujnih klasikov, na katere se velikokrat sklicujemo, a jih le malokrat zares preberemo. Z Andražem Stožerjem smo se spomnili Charlesa Darwina in njegove teorije o nastanku vrst: knjige, ki je dobesedno spremenila svet. Neznano Afriko nam je pomagala spoznati antropologinja Liza Debevec, Indijsko politizacijo joge pa je predstavila jogistka in aktivistka Zana Fabjan Blažič.

Čeprav smo se na začetku spraševali, ali se bodo fotografi pripravljeni o fotografiji tudi pogovarjati, je lansko leto pokazali, da nam fotografskih tem še dolgo ne bo zmanjkalo.

Najprej nas je zanimalo, kakšne priložnosti ponuja družabno fotografsko omrežje instagram. Pokrili smo oba največja dogodka, na katerih proizvajalci predstavijo najnovejše tehnične novosti in ugibajo fotografske trende: sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu in sejem Photokino v Koelnu. Razveselili smo se uspehov slovenskih fotografov na domačih in svetovnih fotografskih natečajih – World Press Photo in Slovenia Press Photo – ter se odpravili v vesolje, po katerem nas je vodil imenitni pripovedovalec Blaž Šef.

Izvedeli smo, kako zahtevno je v Slovenijo pripeljati veliko razstavo, s katero je poletje zaznamoval brazilski fotograf Sebastiao Salgado. Spoznali smo urednike revije Fotografija in se dvakrat spomnili smrti – najprej z obiskovanjem pokopališč in fotografijami nagrobnikov, nato še s posmrtnimi portreti, med katerimi nas je v Galeriji Photon vodila Jasna Jernejčič.

Tudi lani pa nismo pozabili na fotografe. Za Fotkast je spregovorila sicer zelo zadržana fotografinja Maja Hitij, ki je predstavila delo v velikih novičarskih agencijah. Razgovoril se je vse prej kot zadržani fotografski panker Jože Suhadolnik, po Photokini se nam je pridružil še Peter Prevec, ki je med drugim povedal, kaj vse potrebuje fotograf, preden lahko postane resen snemalec.

Na prvi glasbeni obisk nas je povabila Siddharta. Sogovorniki so nam povedali, kako premagujejo generacijske razlike in kje črpajo zvočne navdihe. Redkobesedni, a pronicljivo duhoviti Avtomobili so pokazali, da sporočila raje prepuščajo glasbi. Za popolno nasprotje je poskrbela zgovorna Neža Buh – Neisha, ki je med drugim razložila svojo filozofijo detoksov in retoksov ter nam pripravila domač koncert. Najteže pa smo se poslovili od prleškega kantavtorja Tadeja Vesenjaka, saj smo  morali po glasbeni in kulinarični gostiji nekako privijugati domov. In sklenili, da bomo prihodnjič raje prespali.

Na poslušanje tudi v prihodnjem letu.